"Vous êtes en Pays Cathare"

Indien u via de snelweg het gebied binnen rijdt, wordt u verwelkomd door grote borden met bovenstaande tekst. Het katharisme was in de middeleeuwen een geestelijke stroming die in de ogen van de katholieke Kerk zo "ketters" was, dat er in 1209 een kruistocht tegen werd georganiseerd. In de jaren daarop volgend werden de katharen systematisch uitgeroeid, en vele kastelen veroverd, waaronder (in 1211) dat van La Pomarède.

Kastelen

Omdat de belangstelling voor het katharisme de laatste jaren groeiende is, worden er vele pogingen ondernomen om hier qua toerisme op in te spelen. En het is de moeite waard. Het gebied is "bezaaid" met prachtige kastelen, al dan niet gedeeltelijk gerestaureerd. Bang voor drukte hoeft u niet te zijn, want behalve Carcassonne is geen enkele plaats echt druk. Bekende kastelen zijn o.a. die van Montségur, Peyrepertuse en Quéribus. Voor meer informatie op Internet: (o.a.) www.cathares.org

Dorpen en steden

Het gebied kent vele leuke dorpen zoals St.Félix, waar in 1167 het eerste concilie van de Katharen plaatsvond; het kunstenaarsdorp Sorrèze; het koperdorp Durfort en St.Papoul met zijn fraaie klooster.

Iets verder weg zijn Saissac, Fanjeaux en Mirepoix. Iets groter zijn Carcassonne, Castres en Limoux. 

Voor wie van grote steden houdt, zijn o.a. Toulouse, Albi en Narbonne relatief dichtbij.

Natuur

Ook natuurliefhebbers komen uitgebreid aan hun trekken. Diverse bergen en "gorges" staan borg voor prachtige wandelingen. De beboste Montagne Noire begint voorbij Revel.

Wie het hogerop wil zoeken is met de auto in ruim een uur bij de Pyreneeën. Zeeliefhebbers zijn in een uur rijden bij de Middellandse Zee.

In het huis liggen vele folders van de diverse bezienswaardigheden. In de "Gallery" staan al enkele suggesties.

Mysteriën

Honderden boeken zijn er geschreven over een mogelijke schat van de Katharen, Tempeliers, Visigoten en natuurlijk die van Rennes-le-Château. De bekendste boeken zijn die van Dan Brown, Kate Moss en Henri Lincoln.

Mijn eigen ervaringen kunt u lezen op www.blanchefort.nl

E-mail verzonden